2016. november 13., vasárnap

Alkotásom a Vatikáni Múzeumban és Képtárban

Hosszas egyházi-diplomáciai előkészületek után 2016 október 12-én,Rómában,a Szent Péter székesegyház előtti téren,az általános pápai audencia keretében adtam át a Szent Márton év alkalmával I. Ferenc pápának,azaz a Szentatyának a Szent Márton megkereszteli édesanyját című olaj-vászon,100x70 cm-es festményemet.Az alkotásom ezáltal 17-évesen, első zalai és kortárs magyar festőművészként- bekerült a világhírű Vatikáni Múzeumba és Képtárba Raffaello Santi, Pablo Picasso Marc Chagall,Michelangelo és Fernando Bottero alkotásai mellé. A Pápai Prefektúra illetékesei a festmény végleges elhelyezéséről, annak körülményeiről  később  hozzák meg a döntésüket. Hihetetlen művészi-szakmai elismerés ez számomra! Hiszen Magyarországon a művészi elismeréseket,okleveleket - sajnos az esetek  nem kis részénél, egy bizonyos életkor után- politikai-személyi-szakmai kapcsolatok alapján osztogatják,s bizony nem kevés esetben a díjazott halála után a nevük végleg a feledésbe homályába merül, s a művészi hagyatékukat bizony sokszor a mohó örökösök elkótyavetyélik- áron alul. S közben hány és hány kiváló, tehetséges magyar művész nem kapta és kapja meg itthon  a méltó  helyét és elismeréseit élete folyamán, és hány esetben csak  a haláluk után fedezték és fedezik  fel őket. A Vatikáni Múzeum és Képtár, annak gyűjteménye -és benne az én festményem- azonban fennmaradt, amíg ez az Isten által teremtett világ létezik.
 A festmény átadása a Szent Péter téren történt,ahol a díszpáholyban foglalhattam helyet közvetlenül a pápai pulpitus előtt, a 30-40 kiválasztott között, az egész teret betöltő,a pápai audenciára összesereglő,mintegy 80000 zarándok-és nézősereg előtt. Megható és csodálatos élmény volt a Szentatyával történt találkozásom. Hihetetlen pozitív energiák sugároztak ki belőle amelyeket a jóság a szeretet és a bizalom néven tudnék összefoglalni.Amikor átvette a festményemet és a Tündérország című 100 oldalas,színes kiadványomat,megáldott,és elismerését fejezte ki az alkotásommal kapcsolatban.
 Az utamat támogatta személyesen Veres András püspök atya, dr. Márfi Gyula érsek atya, a Magyarországi Apostoli Nunciatúra, Dr Tóth Tamás,a Pápai Magyar Intézet rektora és a Pápai Állam Prefektúrája is.A festményem egyébként úgy került be világhírű gyűjteménybe,hogy előtte megnyerte  a Napkút Kiadó és a Cédrus Művészeti Alapítvány által,a Szent Márton év alkalmával meghirdetett képzőművészeti alkotópályázatot,és bekerült a legjobb 15 alkotás közé.A festményem ezáltal szerepel a kiadó által megjelentetett Szent Márton-almanachban. A Szentatyával történő találkozásomról tudósított élő riportban a Vatikáni Rádió, az MTVA M5-ös Kulturális Híradója, de megjelent eseményről egy részletesebb beszámoló a Bors című napilapban is.Az esemény még szerepel a Magyar Kurirban, az Új Emberben a Zalai Hírlapban és a Veszprémi Naplóban is,tehát szinte az összes magyar médiában.
   Én úgy gondolom,hogy ezt a művészi elismerést már senki nem veheti el tőlem,és a" hivatalos szakma" nagyjainak is alaposan feladtam ezzel a leckét.Hiszen olyan elismerés birtokába jutottam képzőművészeti élet terén,amely eddig csak igen-igen keveseknek adatott meg itthon ebben a szakmában.Most már nem lehet engemet öcsikézni, s mondogatni,milyen szépen fejlődik ez a gyerek,de még tanulgatnia kell ezt a szakmát...Hát csinálják mások is utánam!  Ez a sikerem tehát nemcsak a saját művészetem elismerésemet jelenti  az egyik legmagasabb szinten, hanem a magyar képzőművészet,tehát a magyar festőművészet óriási sikere is egyúttal.
  Rendkívül  büszke vagyok  erre a legújabb, az eddigi legrangosabb, és  legjelentősebb képzőművészeti elismerésre. Nagyon  örülök annak, hogy az eddigi visszajelzések alapján  rendkívül  sokan büszkék rám itthon Magyarországon és külföldön is, tehát nemzetközi szinten, hiszen a hírt hamar felkapta a világsajtó is.

Vollein Ferenc, 2016, november  13-án







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése