2015. július 22., szerda

A 30-dik jubileumi tárlatom Kapolcson, a Művészetek Völgyében

A 30. jubileumi tárlatom Kapolcsra, a Művészetek Völgyében

    Kapolcson, a 25. Művészetek Völgye Fesztivál keretében  Színvarázslat címmel 2015. július 24-én, 18- órakor kezdődött a 30. jubileumi tárlatom megnyitója, amely Völgy Turisztikai Központban (a Völgy Fesztivál Központ hátsó udvarában,tehát rendkívül látogatott, kiemelt helyen) került megrendezésre- A kiállításom  augusztus 2-ig, a Völgy Fesztivál zárásáig tartott. Nagy örömmel töltöttel el, hogy első zalaiként-immár másodszor- bemutatkozási lehetőséget kaptam z ország legnagyobb művészeti-kulturális rendezvényén.
   Ugyanakkor ezen jeles alkalommal szeretném nyilvánosan is megköszönni annak a mintegy 170 000 látogatómnak a figyelmét és érdeklődését, akik  az utóbbi 3 évben megtisztelték az oldalamat és személyemet, s érdekelte őket a művészeti pályafutásom időszerű  történései.
  A kapolcsi tárlatom párhuzamosan zajlott a Pécsett, a Zsolnay Negyedben, a Művészetek és Irodalom Házának Martyn Ferenc Galériájában 2015. július 2-án a  Balatoni Tündérország címmel nyílt 29. tárlatommal, ahol 27 alkotásomat mutathattam be az érdeklődőknek.
   Egyrészt balatoni témájú alkotásokat mutattam be Kapolcson (Balatoni Tündérország II.), kiegészítve néhány helyi legenda -illusztrációval (pl. Helka és Kelén), másrészt az utóbbi időben kifejezetten az Ó-és Újszövetségi témakör érdekelt igazán. Az újszövetségi hagyományt pl. a Modern Golgota I.II. és a Bevonulás Jeruzsálembe című alkotásaimban dolgoztam fel, a ószövetségit pedig a Mózes, a Judit imája és az Ezékiel próféta látomásaiban, de festettem  zsidó életképeket is (pl. a Mulatozó zsidó férfiak).
   A tárlatomat Szemes Péter esztéta, a Pannon Tükör főszerkesztő-helyettese, mentorom nyitotta meg, s ugyanő mutatta be  A színek bűvöletében című kiadványomat a megjelenteknek. Lángi Péter keszthelyi költő (Pannon Írók Társasága) a képi világom által ihletett verseit olvasta fel, de  közreműködött még a régi kedves ismerősöm, Gryllus Vilmos dalszerző, énekes is (Kaláka együttes), aki mintegy 12 dalt adott elő a megnyitómon négy részletben. A tárlatnyitómon- nagy örömömre-megjelent a meghívott Balog Zoltán Miniszter Úr képviseletében Szedlacsek Emília is, aki az EMMI Művelődési. Közösségi és Művészeti Főosztályának az osztályvezetője A megnyitót megtisztelték még részvételükkel a Zalaegerszeg TV munkatársai és tudósítói is, akik  a helyszínen forgattak az  eseményről. A kiállításomon nem kevesebb, mint 22 alkotásomat mutathattam be, s ezek közül  mintegy 8-at kifejezetten erre a jeles alkalomra festettem.
   Nagy izgalommal vártam  a tárlatnyitómat, s nagyon büszke vagyok  rá, hogy az ország legnagyobb kulturális-művészeti fesztiválján kerülhetett sor erre a jubileumi alkalomra. Rendkívül hálás vagyok Márta István fesztiváligazgatónak és Oszkó-Jakab Natália projekt-menedzsernek, hogy 2012 után már másodszor is lehetőséget adtak a képzőművészeti bemutatkozásomra Kapolcson, továbbá Győrffy Zoltánnak, a Göcsej Nyomda tulajdonosának és igazgatójának, aki támogatta a kiállításomat.. A kiállításom nagy sikert aratott, hiszen a fesztivál végéig, 2015. augusztus 2-ig- a rendezvény 10 napja alatt- majdnem ezren látogatták és tekintették meg az ott kiállított festményeimet.



                           
                                           Judit imája, 60x50 cm, olaj-vászon 2015.
                                       

                               
                                  Ezékiel próféta látomása, 70x50 cm, olaj-vászon 2015.


                                           Helka és Kelén, 100x70 cm, olaj-vászon 2015.
                                      Toszkán képeslapok I-IV., tempera-akvarell 2015.


                   Firenzei önarcképem a Ponte Vecchióval, 50x70 cm olaj-vászon 2015.

            A fenti alkotásaim először Kapolcson, a Művészetek Völgyében kerülnek bemutatásra.