2015. november 1., vasárnap

31. önálló tárlatom a fővárosban, Budán, a Lívia Villában

    2015. október 9-én, pénteken 17 órakor nyílt meg Balatoni Tündérország címmel  Budapesten, a XII. kerületben, a Lívia Villában a 31. önálló tárlatom. A Balatoni Tündérország című országos vándorkiállításom tavaly, 2014 november elején kezdődött Balatonalmádiban, a Pannónia Kulturális Központ Galériájában, s azóta megjárta Keszthelyt, Nagykanizsát, Pécset és Kapolcsot is. Megjegyzem, ismereteim szerint Budapesten mindig  is nagy művészi rangot és elismerést jelentett egy vidéken,a Balaton mellet élő festőművésznek önálló tárlattal bemutatkozni. Tudomásom szerint ilyen lehetőséghez első sorban -az általános gyakorlat szerint-az elismert fővárosi, vagy a már klasszikusnak számító vidéki képzőművészek jutnak. A kiállításra ráadásul a Hegyvidéken. a Svábhegyen került sor, mely Budapest egyik legpatinásabb kerülete-többek között Jókai Mór állandó lakóhelyéül, otthonául szolgált.
  A tárlatra a Várkert Bazár, tehát a Várgondnokság és Budapest XII kerülete önkormányzatának a meghívása alapján,  valamint a Virányosi Közösségi Ház szervezésének a keretében került sor. A megnyitón képviseltette magát a Várkert Bazár ügyvezető igazgatója, Gyutai Csaba, valamint Sikota Krisztina, a XII. kerület Oktatási és Kulturális Bizottságának elnöke és a Várkert Bazár kulturális igazgatója, Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítvány ügyvezetője és a MATEHETSZ szervezetek nevében Szilágyi Zsuzsanna programkoordinátor is. A kiállítás kurátora Rajeczky Zsuzsanna, a Virányosi Közösségi Ház munkatársa volt. A megnyitót a Solti György Zeneiskola hallgatói színesítették gyönyörű fuvolaszólóikkal.
     Gyutai Csaba köszöntőjében hangsúlyozta, hogy egy nagyszerű művészi jövő előtt állok, s külön kitért arra, milyen nagyszerű művésztanárok keze alatt tanulhattam meg a képzőművészet fortélyait Zalaegerszegen. Mivel volt alkalma öt-hat évvel ezelőtt is megnyitni Zalaegerszegen két kiállításomat is, szavai szerint látja azt  a töretlen fejlődési ívet a kiállított  munkáimon, amely a legszebb reményekre jogosíthatnak fel a festészet terén.
    Sikota Krisztina bevezetőjében kiemelte, hogy kiállításommal meghódítottam  a főváros művészetkedvelő közönségének a szívét, Kitért arra, hogy festményeimen látszanak a balatoni hagyományok és a mélyen átélt balatoni és bibliai élmények is.
    Gáborné Haáz Andrea a MOL Úl Európa Alapítvány nevében köszöntötte a megjelenteket, s röviden ismertette az alapítvány fő törekvéseit, tehát a kiemelten tehetséges fiatalok támogatását és segítését. Örömét fejezte ki, hogy végre személyesen is megismerkedhetett velem és a festményeimmel is, hiszen már ötödik éve vagyok az egyik legrangosabb tehetségtámogató alapítvány  kiemelt támogatottja a művészet-festészet kategóriában.
     Szemes Péter esztéta, a Pannon Tükör főszerkesztő-helyettese, mentorom részletesen elemezte mind a 18 kiállított alkotásomat. A festményeim azonban szerinte csak szemelvényeket mutathatnak be eddigi munkásságomból, hiszen- 16 éves korom ellenére- máris kb. 70 kiállításkész alkotással rendelkezem. Külön kitért a balatoni és a biblikus témájú festményeimre. Ennek keretében a Balatoni viharban címűt, mint a naiv magyar festészet egyik remekét-külön is méltatta. De beszélt az itáliai egyéni képzőművészeti tanulmányutam hatására született művekről is, pl a Firenzei önarcképem a Ponte Vecchióval és a Toszkán táj magyar ecsettel  című sorozatomról is. A Spanyol tánc című alkotásomról  a következőket mondta:" A Spanyol tánc című képén a tánc, mint műalkotás jelenik meg.Itt tart, amikor olyan történik, amilyent még egyetlen kiállításmegnyitón sem láttam."
   Jólestek az elismerő szavak, hiszen a spanyol táncosnő légies alakját ( a Balatoni Ulyssesszel együtt) kifejezetten a hegyvidéki tárlatomra festettem. A mozgás és a színek dinamikáját akartam visszaadni, s pillanat szépségét igyekeztem megfogni:


Vollein Ferenc: Spanyol táncosnő (2015) olaj-vászon, 70x100 cm


                                           Szemes Péter mentorommal a Lívia Villa  bejáratánál



                                                 Szemes Péterrel a tárlat helyszínén


                   Szemes Péter, Gyutai Csaba, jómagam, Sikota Krisztina és Gáborné Haáz Andrea







                 Rajeczky Zsuzsanna köszönti a Virányosi Közösségi Ház nevében a megjelenteket




                                          Sikota Krisztina köszöntőjének önfeledt pillanatai





                                         Sikota Krisztinával és Gyutai Csabával



            Gáborné Haáz Andreával, Gyutai Csabával és Sikota Krisztinával  a megnyitó után
                                    (Mintha ,morcos lennék, de egy kicsit elfáradtam)


   Gyutai Csabával, Sikota Krisztinával és Szilágyi Zsuzsannával, a MATEHETSZ képviseletében

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése