2013. április 22., hétfő

Vollein Ferenc :"Ahonnét útnak indultam..." c. 19. önálló tárlata Balatonfüreden, az Arácsi Népház és Kiállítóházban (2013, ápr.-május)

      Mindig is különleges művészi felelősség és egyben elismerés is, ha valaki szülővárosában mutatkozhat be képzőművészeti tárlatával. Ott, ahonnét útnak indolt, ott, ahol kisgyermekkorának meghatározó idejét töltötte, s ott, ahol először rácsodálkozhatott az őt körülvevő világra, s végül ott, ahová "föl-földobott" kőként vissza-visszatér, hiszen abból a földből vétetett. Ezért is különleges  az a kiállítás, amely 2013. április 19-én, pénteken 17-órakor nyílt meg Balatonfüreden, az Arácsi Népház és Kiállítőházban  Ahonnét útnak indultam..."címmel. A 19-dik mindenképpen tiszteletet parancsoló, hiszen Ferenc 14-éves kora ellenére már eddig is sorozatosan rendkívül rangos kiállítóhelyekre kapott meghívást, s a kiállítás -sorozat természetesen a balatonfüredi helyszín után is folytatódni fog-külföldi tárlatokkal is. A házigazdák a helyi Városi Művelődési Központ és Balatonfüred Város Önkormányzata volt. A kiemelt rendezvényt nagy várakozás előzte meg, hiszen előzetesek jelentek meg róla a Zalai Hírlapban és a Veszprémi Naplóban, valamint a helyi médiákban is.
      A kiállítást a balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskola fuvola szakos növendékeinek az előadása vezette fel, akik később még kétszer is is bemutatták kiemelkedő hangszeres tudásukat a színvonalasan összeválogatott zenei blokkokban. A rendezők nevében Baán Bea, a Városi Művelődési Központ Igazgatónője köszöntötte a megjelenteket, s egyben utalt arra, hogy majdnem három éve zajlott Balatonfüreden, a Kisfaludy Galériában rendezésében egy korai tárlata az akkor még-s az azóta már ifjúvá serdült- gyermekművésznek, s az akkori kiállítás képi anyaga mára már  teljesen kicserélődött.
     Az ifjú alkotót és a megjelenteket Dr, Bóka István, Balatonfüred Város Polgármestere, a kiállítás fővédnöke köszöntötte.Beszédében kiemelte, Balatonfüred mindig is a magyar és az egyetemes kultúra és művészet befogadó városa volt, s az ehhez kapcsolható rendezvényeknek szívesen adott és ad otthont. Hangsúlyozta a művészeti generációk együttélésének, folytonosságának a fontosságát, s ebből a szempontból a tárlatnak különös aktualitást ad, hogy egy időben zajlik a szintén Balatonfüredhez köthető 80 éves Kozma Imre festőművész kiállítása a Kisfaludy Galériában. Különösen jelentősnek tartotta az ifjú alkotóművész balatonfüredi gyökereit s azt,hogy az alkotások jelentős része a balatoni tájhoz, hagyományokhoz és helyi legendákhoz köthető.Jelképesnek és sokat mondónak tartotta a kiállításra készített alkotás címét (Hazafelé),amely a szülőföldhöz való kötődés erejét sugallja.
     A kiállítást a felvezetők után Steinhausz György, Csopak Község nyugalmazott alpolgármester, díszpolgára, helytörténésze nyitotta meg. Ferenc pályaképének a felvázolásakor kiemelte a balaronfüred - arácsi származását és azt, hogy kisgyermekkorában hosszabb ideig Csopakon élt a Falukertje utcában. Utalt a 2011 nyarán Csopakon rendezett nagy sikerű tárlatra is, amelynek a házigazdája volt, s amelyen Pokorni Zoltánnak a Budapest XII. kerület polgármesterének a  gyermekművészhez írt köszöntőjét olvasta fel. Vázlatosan ismertette azt a számtalan hazai és nemzetközi képzőművészi elismerést és az ösztöndíjakat, amelyeket a tárlat alkotója fiatal életkora ellenére már "begyűjtött." A tárlat képi anyagára elemezve kitért a csodálatos színvilágra, a biblikus témák egyedi és átélt megragadására, s az eddig megjelent vers-és novellaillusztrációk szín- és formagazdagságára.Külön hivatkozott Ferenc mentoraira, a kortárs magyar irodalom kiválóságaira, Weiner Sennyey Tiborra és Péntek Imrére, a József Attila-díjas költőre, akik Ferenc művészetét a naiv képművészeti irányzathoz sorolták.Természetesen a naivitás nem együgyűséget, hanem egyfajta világlátást és önkifejezési formát jelent. A naiv képzőművészeti iskola reprezentánsai a modern 20. századi izmusok egyik legkorszerűbb irányzatát képviselték és képviselik. Azaz a képeit egyedi,  egyszerű, de természetes vonalakkal és vonásokkal, álomszerű színvilággal alkotja meg.Külön utalt a balatoni témájú képek közül a Pünkösd a Szent Mihály.dombon, a Balatoni magány, az Idő hullámain és a Hazafelé címűekre. A megnyitó elhangzása után a résztvevők megtekintették a mintegy 30 műalkotást felvonultató kiállítást, az ifjú művész pedig a helyi média(Füred TV, Balatonfüredi Napló) és az érdeklődők kérdéseire válaszolva ismertette további élképzeléseit és elemezte műveit.

Ferenc Dr Bóka István és Steinhausz György társaságában






Az ifjú művész a kiállítás fővédnökével, Dr Bóka Istvánnal, Balatonfüred Város  Polgármesterével




A Ferencsik János Zeneiskola fuvola szakos növendékeinek előadása 

Dr Bóka István köszöntője 

Steinhausz György megnyitja a kiállítást